Predavatelji

Dr. Rudolf Sušnik – Telekom Slovenije

RudolfSusnikDr. Rudolf Sušnik se z brezžičnimi tehnologijami ukvarja od leta 2003, ko je še kot doktorski študent na Fakulteti za elektrotehniko sodeloval pri načrtovanju in postavitvi prvega slovenskega javnega brezžičnega omrežja NeoWLAN. Leta 2006 se je pridružil podjetju Mobitel, kjer se je ukvarjal z razvojem sistemov za avtentikacijo, avtorizacijo in zaračunavanje. Precej se je posvečal še razvoju storitev fiksno-mobilne konvergence (telefonija, sporočanje, konferenčni klici) in razvoju algoritmov za obdelavo velikih količin podatkov v realnem času. Od združitve Mobitela in Telekoma Slovenije se največ ukvarja z brezžičnimi tehnologijami v nelicenčnem spektru, tj. načrtovanju in razvoju storitev za poslovne uporabnike (enterprise WiFi), javna WiFi omrežja ter lastna omrežja Telekoma Slovenije (carrier WiFi). Kot strokovnjak z večletnimi izkušnjami je tudi pogost predavatelj na domačih in mednarodnih konferencah.

Rok Papež – ARNES

Rok Papež dela na Arnesu kot razvojni inženir, je strokovnjak za brezžična in dostopovna omrežja ter avtentikacijske sisteme. Z računalništvom se ukvarja kar pomni barvno luč sveta, v prejšnjem življenju pa se je občasno udinjal tudi kot sistemski inženir ter programer.

Marko Tišler – NIL

Tisler_MarkoMarko Tišler se v podjetju NIL Data Communications ukvarja z brezžičnimi komunikacijami, na tem področju pa je pridobil naziv neodvisnega strokovnjaka Certified Wireless Network Expert, ki ga podeljuje organizacija CWNP, za katero nastopa tudi v vlogi certificiranega inštruktorja.
Njegovo delo obsega poučevanje, načrtovanje, implementacijo, testiranje in analizo brezžičnih omrežij. Ukvarja se tudi s širšim naborom storitev, ki jih taka omrežja ponujajo, kot so lokacijske storitve, sledenje v realnem času in vključitvijo WiFi radijskega dostopa v okolje mobilnih operaterjev. Poleg brezžičnih omrežij v zadnjem času posega tudi na področje programsko definiranih omrežij.

Luka Manojlović

luka800Luka Manojlović že 15 let aktivno deluje na področju informacijskih tehnologij, načrtovanju sistemov in vzdrževanju. Brezplačno brezžično omrežje v Novi Gorici šteje več kot sto dostopnih točk in sega v leto 2003. V tem času se je vpeljalo precej novih tehnologij – med njimi v zadnjih pol leta tudi IPv6. Poleg brezplačnega pa je načrtovalec in vzdrževalec plačljivega omrežja lokalnega ponudnika internetnih storitev KATE-WI-NG, ki predvsem na področjih, kjer ni klasičnih povezav (xDSL, optika) omogoča dostop do interneta. Tudi v tem omrežju se aktivno ukvarja z vpeljavo IPv6 tehnologije. S kakšni izzivi se na obeh projektih sooča izveste na predavanju.

David Brezovšek – RCUM

David_BrezovsekDavid je od leta 2010 zaposlen kot sistemski inženir  na Računalniškem centru Univerze v Mariboru (RCUM). Računalniško omrežje Univerze v Mariboru povezuje članice (fakultete) in omogoča delovanje računalniških sistemov ter poslovnih in drugih aplikacij. Na RCUM je odgovoren za razvoj in vzdrževanje računalniškega omrežja UM. Skrbi za načrtovanje, dokumentiranje, nadzor, upravljanje in delovanje hrbtenične omrežne infrastrukture. Skrbi tudi za upravljanje in nadzor delovanja brezžičnega omrežja ter za dostopne točke, ki so razporejene med članicami (fakultetami). Poleg vzdrževanja omrežja UM se ukvarja tudi z administracijo različnih Linux strežnikov na UM.

Jernej Kos – WLAN Slovenija

wlansi-jernej_kosJernej Kos se z razvojem programske opreme in načrtovanjem ter vzdrževanjem omrežnih sistemov ukvarja že več kot 10 let. Uživa pri sodelovanju na zanimivh projektih, predvsem na zalednih sistemih in na nizkonivojskih podrobnostih. Ukvarja se z razvojem skalabilnih porazdeljenih (spletnih) aplikacij, razvojem programske opreme za vgradne sisteme in trenutno pripravlja doktorsko disertacijo na temo varnosti kompaktnih usmerjevalnih protokolov v decentraliziranih omrežjih. Sodeloval je pri odprtokodnem projektu KDE in je eden izmed ustanoviteljev pobude wlan slovenija, katere cilj je vzpostaviti prosto dostopno omrežno infrastrukturo v lasti skupnosti. Za razvoj naslednje verzije odprte platforme nodewatcher za upravljanje in nadzor velikih brezžičnih omrežij je uspešno pridobil sredstva s strani Fundacije Shuttleworth in Fundacije NLnet. Na predavanju bo predstavil tehnične podrobnosti postavitve in upravljanja brezžičnega omrežja wlan slovenija.