Vsebina predavanj

Software Defined Networks – Four Years Later – Ivan Pepeljnjak (ipSpace)

Four years ago, the Software Defined Networking hype erupted with the formation of Open Networking Foundation. In the meantime, SDN became as meaningless as Cloud, as individual vendors and foundations started redefining the term to suit their particular needs.

This presentation will show the state of the SDN landscape, describe most popular SDN product implementation strategies, and review major production-grade products.

Obvladovanje dolgotrajnejših phishing napadov – Gorazd Božič (SI-CERT)

Zadnji teden januarja se je na komitente šestih slovenskih bank izvajal do sedaj najbolj vztrajen phishing napad. Na SI-CERT smo izvajali številne ukrepe za zamejitev napada in onesposabljanje phishing strani, kot zelo pomembno pa se izkaže tudi sodelovanje s slovenskimi operaterji in upravitelji poštnih strežnikov. V predavanju je prikazan potek incidenta in nauki, ki smo jih lahko iz njega izvlekli.

Yet Another Next Generation – Marko Tišler (NIL)

Pri upravljanju z omrežji In omrežnimi elementi navadno uporabljamo kombinacijo različnih vmesnikov npr. SNMP protokol, ukazno vrstico in različne spletne vmesnike.
IETF že od leta 2003 dela na novem protokolu za upravljanje omrežij imenovanem NETCONF, ki bi presegel omejitve razdrobljenega pristopa in hkrati poenotil način konfiguriranja naprav različnih proizvajalcev. V ta namen je bil jezik modeliranja in opisa konfiguracij omrežja in naprav ločen od transportnega protokola in poimenovan YANG.

V kratkem predavanju bodo predstavljene praktične izkušnje uporabe NETCONF in YANG ter različne posledice, ki jih imata na problematiko upravljanja z omrežij, kot jo poznamo danes.

RIPE Atlas – Vesna Manojlovic (RIPE NCC)

RIPE Atlas (https://atlas.ripe.net) is an active measurements platform, used by network
operators for real-time performance monitoring, customized measurements and integration
with network monitoring systems (such as Icinga). In this talk new and advanced features
of RIPE Atlas will be covered, in order to help SINOG participants in their day-to-day
work with the “view form the outside” given by RIPE Atlas.