Pobuda za slovenski NOG

Zavod go6 vabi vse zainteresirane strokovnjake s področja komunikacijskih in grid omrežij, ponudnike storitev, proizvajalce in vse tiste, ki bi želeli delovati za dobro interneta, da se nam pridružite na 8. slovenskem IPv6 summitu, ki bo 22. oktobra 2013 v Tehnološkem parku Ljubljana Brdo. Poleg osrednjega IPv6 srečanja, kjer gostimo vrhunsko predavateljsko zasedbo omrežnih strokovnjakov, bomo na okrogli mizi ob 17h predstavili pobudo za ustanovitev slovenskega operaterskega foruma SINOG (Slovenian Network Operators Group). Tovrstna NOG (Network Operators Group) združenja so v tujini med operaterji in ponudniki storitev že več let dobro znana. Glavni cilj SINOG združenja je izboljšati komunikacijo med vsemi deležniki, ki so odgovorni za slovenski del interneta ter si med seboj pomagati z izmenjavo izkušenj in dobrih praks. V SINOG-u ni prostora za politiko, saj je veliko drugih pomembnejših izzivov in priložnosti na področju obstoječe in prihajajoče tehnologije. V kolikor se čutite sposobne in ste pripravljeni aktivno sodelovati pri oblikovanju dobrih praks s področja omrežnih tehnologij, vas na IPv6 summit ter okroglo mizo vljudno vabimo. Prijavo za okroglo mizo pošljite na naslov: zavod@go6.si, več o dogodku si pa lahko preberete na: http://go6.si/8-slovensko-ipv6-srecanje/

Vabljeni.

Strokovni svet Zavoda go6

One thought on “Pobuda za slovenski NOG

  1. Pod tole bi dodal nekaj svojih misli z najavne okrogle mize.

    Glede povezave z go6 in IPv6-srečanji:
    Prizadevanja za prehod na IPv6 so v Sloveniji združila izjemno skupnost mrežarjev. Od prvega IPv6-srečanja pomladi 2009 do danes se redno srečuje širok forum strokovnjakov za omrežne tehnologije, ki sodelujejo na področju IPv6. Pridobili smo zalet, zanos, gibalno količino 🙂 v razvoju sodobne IP-tehnologije in storitev, ki jih le-ta omogoča. Vendar, IPv6 izgublja na svoji ekskluzivnosti, postaja zgolj IP – protokol, ki je (oziroma, bo v nekaj letih postal) de-facto standard sodobnega Interneta. Energijo, ki smo jo zbrali v tej IPv6-skupnosti, lahko prelijemo v aktivnosti za boljši Internet. Izmenjavo izkušenj in dobrih praks s pobudo za SINOG le širimo z IPv6 v splošen IP. Zato je povsem naravno, da se je ta spontana pobuda sprožila pod odkriljem IPv6-srečanj in Zavoda go6.

    Pa še glede tehnikov in njihove vloge:
    Definirajmo najprej “tehnika”. To ni zgolj “conf t” operativec — tu mislimo na širšo skupnost, od raziskovalcev, snovalcev protokolov, omrežij in storitev, preko tehnikov, ki gradijo omrežja, jih nadzirajo, odkrivajo in odpravljajo nepravilnosti v delovanju, do mrežarjev “uporabnikov”, ki so v neposrednem stiku z zahtevnimi uporabniki, kot so fiziki osnovnih delcev. Cilj vseh teh je visoka stopnja znanja in s tem sposobnost ločevanja semen od plevela. V izmenjavi izkušenj in dobre prakse v dokumentih “best current practices”, priporočilih in standardih RFC prav tehniki (v širšem smislu besede) postavljamo temelje za kakovosten Internet. S tem smo (moramo biti!) korak pred tistimi, ki bi zaradi interesov kapitala, politike ipd., želeli uveljaviti rešitve, ki vodijo v degradacijo odprtega in s tem stabilnega in varnega interneta, da ne govorim o morebitnih škodljivih družbenih posledicah, ki jih lahko takšne odločitve omogočijo. Tehniki včasih krmarimo internet med Scilo in Karibdo in takrat je naša odgovornost, da se na svoj posel res dobro spoznamo :-).

    Matjaž Straus Istenič

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.