Okrogla miza o nameri ustanovitve slovenskega operaterskega foruma SINOG

V torek 22.10.2013 je Zavod go6 je ob sodelovanju Arnesa in LTFE  v sklopu IPv6 srečanja uspešno zaključil okroglo mizo z naslovom Iniciativa za ustanovitev slovenskega operaterskega foruma “SINOG” (Slovenian Network Operators Group). Na okrogli mizi so sodelovali Matjaž Straus Istenič iz Arnesa, Mitja Jenček iz Telekoma Slovenije, Jernej Horvat iz Amisa, Gorazd Božič iz SI-CERT, Jan Jona Javoršek iz Inštituta Jože Štefan, Jan Žorž iz ISOC-a ter panelni vodja Urban Kunc (go6).  Namen okrogle mize je bilo ugotoviti ali v Sloveniji obstaja potreba po tesnejšem sodelovanju med strokovnjaki, ki se posredno ali neposredo ukvarjajo z omrežji in omrežnimi servisi. Čeprav  so vsi sodelujoči prihajali iz različnih področij (vsi so so nastopali v svoji lastni kapaciteti) so si bili soglasni, da bi lahko tovrstno sodelovanje ob ustrezni formulizaciji ciljev in pravil sodelovanja pomembno prispevalo k marsikateri rešitvi težav, ki nastane na omrežju ali omrežnih servisih. SINOG ne bi združeval samo operaterskih vrst, kjer bi bili pogovori posvečeni arhitekturi, razvoju, nadzoru in upravljanju omrežij, temveč bi deloval tudi širše na področju omrežne varnosti, storitev (DNS/DNSSEC, VoIP, IPTV..) in podobno. Izpostavljena je bila potreba po proaktivni izmenjavi znanja, dobrih idej, informacij in najboljših praks. SINOG bi bil odprt za vse posameznike, ki izražajo strokovni interes pri delovanju, inženiringu ali razvoju komunikacijskih omrežij in so hkrati pripravljeni aktivno in vzajemno sodelovati ter izmenjati svoje izkušnje s strokovno internetno skupnostjo. Oblika tovrstnega sodelovanja ni pravzaprav nič novega, saj tovrstni forumi že vrsto let delujejo tudi v tujini. NANOG, PLNOG, UKNOF, če naštejemo le nekatere. Za uspešen začetek foruma bo potrebno  preseči marsikatere ovire in uskladiti različna razmišljanja. Dosedanji zagon in velika pozitivna naravnost posameznikov kaže na to, da je med skupnostjo veliko interesa in pripravljenosti, da se tovrstno sodelovanje čimprej vzpostavi in poglobi.

V okviru ožje delovne skupine se sedaj pripravlja prvi osnutek t.i. ustanovne listine (čarter), ki bo opredelil glavne usmeritve SINOG foruma, način medsebojnega sodelovanja, komunikacijo med deležniki in podobno. Osnutek bo na tem portalu javno objavljen, zainteresirani deležniki pa bodo povabljeni k podajanju predlogov sprememb in dopolnitev. Vabimo vse dobronamerne zainteresirane, da se s polnim imenom in priimkom ter s kratkim opisom s čim se ukvarjajo registrirajo na mailing listi. S registracijo boste lahko spremljali aktivnosti in prve komentarje skupnosti na portalu.

Za vse zainteresirane je ARNES na svojih spletnih straneh objavil posnetek okrogle mize. Na voljo je tudi uvodna prezentacija.

Urban Kunc, go6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.