SINOG 4.0 srečanje je za nami!

23. in 24. maja je v Tehnološkem Parku Ljubljana potekalo SINOG 4.0 srečanje in v odprti debati, ob izmenjavi mnenj združilo domače in tuje strokovnjake na področju interneta in omrežij.

Med govorci smo zapet gostili legende s področja IPv6. Ole Trøan iz podjetja Cisco je že v letih 1997 in 1998 začel s pisanjem IPv6 kode za Ciscov IOS operacijski sistem za usmerjevalnike, hkrati pa je bil vsa ta leta co-chair IETF 6MAN working groupe, ki edina lahko objavlja RFC standarde s področja protokola IPv6. Veseli smo, da se nam je Ole lahko pridružil in nas razsvetlil z IPv6 “keynote” govorom, sodeloval v panelni razpravi “The Dark Side of IPv6 Moon” ter v drugem dnevu predstavil njihov najnovejši odprtokodni projekt usmerjevalnika fd.io/VPP, ki prinaša nekajkratno izboljšavo performance-a usmerjevalnikov (vektorsko procesiranje paketov namesto skalarno).

Z nami je bil tudi Job Snijders iz podjetja NTT Communications. Job je prvi dan znatno prispeval k panelni razpravi z nekoliko kontraverznim, a odkritim spiskom težav, ki jih kot operater vidi v IPv6 in bi jih bilo dobro odpraviti na standardizacijskem nivoju. Tu sta bila še Christain Teuschel iz RIPE NCC in Kevin Meynell iz Internet Society. Christian je namesto Nathalie Trennaman povedal kakšen je pogled na slovensko IPv6 usmerjanje in promet. Kevin pa je najprej na panelni razpravi predstavil vidik “IPv6 trainerja” in povedal, kje se ponavadi zatika pri učenju omrežnih tehnikov in upravljavcev protokola IPv6, česa ne razumejo in kaj bi bilo dobro urediti. Seveda pa ne moremo mimo vedno odličnega Ivana Pepelnjaka, ki je odigral ključno vlogo v panelni razpravi, nam predstavil predavanje Enna Reya z naslovom “Why is IPv6 security so hard?”, drugi dan pa razjasnil obzorja glede teme “Securing network automation”.

Na srečanju so bili še drugi vrhunski strokovnjaki z zelo zanimivimi predavanji. Spisek vseh dobite na strani program srečanja, kjer so tudi povezave na prezentacije s predavanj in video posnetke, katere nam je zagotovila Arnesova multimedijska ekipa. 

Radi bi se zahvalili vsem predavateljem, pokroviteljem in udeležencem dogodka, brez vas ne bi mogli izpeljati tako uspešnega dogodka! Posebna zahvala gre tudi organizacijski in podporni ekipi iz Arnesa, LTFE in Zavoda go6, “you know who you are!” ter upravnemu odboru SINOG in go6 strokovnemu svetu, brez vas ne bi zmogli! 🙂

Za organizacijsko ekipo, Jan Žorž