Predlog ustanovne listine SINOG

Na podlagi pobude, ki smo jo predstavili za okroglo mizo na 8. IPv6-srečanju, smo v ožji delovni skupini pripravili predlog Ustanovne listine foruma omrežnih strokovnjakov v Sloveniji – SINOG. V predlogu smo poskušali jedrnato definirati namen in cilje SINOG, članstvo, aktivnosti in delovanje ter organizacijsko strukturo.

Dokument predajamo v javno obravnavo na tem spletem forumu in Sinogovem dopisnem seznamu. Po zaključenem usklajevanju besedila bomo objavili Ustanovno listino (angl. charter) in sestavili začasen “delovno – pripravljalni” upravni odbor, katerega primarna naloga bo priprava prvega – ustanovnega srečanja foruma SINOG. V vmesnem času vas vabimo, da se vključite na Sinogov dopisni seznam in tvorno sodelujete pri oblikovanju našega izhodiščnega dokumenta.

Pri pripravi osnutka smo sodelovali: Gorazd Božič (SI-CERT), Jan Jona Javoršek (IJS), Jan Žorž (ISOC), Jernej Horvat (Amis), Matjaž Straus Istenič (Arnes), Mitja Jenček (Telekom Slovenije), Rok Arzenšek (T-2), Urban Kunc (APEK). Sodelavcem se zahvaljujem za njihov dragocen prostovoljni prispevek v teh prvih korakih,
Matjaž Straus Istenič

7 thoughts on “Predlog ustanovne listine SINOG

  1. Prijazno so me opozorili, da so dogovori brez rokov preveč ohlapni, zato navajam še rok za zaključek debate – 1. 12. 2013.

  2. Pozdravljeni,

    pozdravljam predlog imam pa tudi vprašanje:
    ali je predvidena tudi ukinitev/prenehanje članstva. V tem trenutku to še ni issue, sklepam pa, da v bi v zreli dobi SINOG imeli potrebo tako po samodejnem izstopu iz skupine ali na podlagi odločitve UO (neaktivnost, upokojite, nezaupanje, zloraba informacij).

    Lep pozdrav,
    Aleksander

  3. Hvala, da ste prebili led 🙂
    V razmisleku in debati, kaj zapisati v Ustanovno listino, smo se te teme sicer dotaknili vendar ne dorekli. Predvideli smo edino možnost razpustitve nedejavne delovne skupine. Glede članov verjetno ni smiselno biti prestrog pri nedejavnosti, povsem druga zgodba pa je nezaupanje in zloraba informacij. Ja, zdi se mi, da moramo dodati še en stavek na to temo.

  4. > V upravnem odboru je od tri do pet aktivnih članov SINOG,
    > ki prihajajo iz lastniško nepovezanih organizacij.

    Torej morajo prihajati iz organizacij? Zgoraj se omenjajo le posamezniki, nekako ni razumeti, naj bi ti posamezniki bili člani UO kot predstavniki svojih organizacij. Če nekdo zamenja ali izgubi službo, mu torej samodejno preneha članstvo v UO?

    > iz lastniško nepovezanih organizacij.

    Torej če so vsi trije iz iste organizacije, ki ni lastniško povezana z nobeno drugo, je vse prav? In kako, če so organizacije lastniško povezane (z nekom), a ne med seboj? Morda: “ki prihajajo iz med seboj lastniško nepovezanih organizacij”.

    > Volitve v upravni odbor se opravijo vsake dve leti.
    > Volitve v programski svet se opravijo vsake dve leti.
    > v delovnih skupinah, ki na vsake šest mesecev

    vsaki dve leti, vsakih šest mesecev

    > Ustanovna listina foruma omrežnih strokovnjakov

    Samo tu v naslovu je uporabljen izraz forum, nadaljnje besedilo govori o skupnosti. Kakšna je pravzaprav organizacijska oblika: društvo, klub, neformalno druženje, … ?

    • Hvala za komentarje, Mark!
      Glede uporabe izraza “forum” in “skupnost” — ko govorimo o organizaciji, uporabljamo forum, kot skupnost pa mislimo na posameznike, ki so združeni v tem forumu. To je bilo neko vodilo, ki smo se ga morda manj uspešno držali, kot bi bilo potrebno. Organizacijska oblika tega “foruma” ni definirana, oziroma, bolje povedano — ni formalizirana. To vprašanje je še odprto.

  5. Pingback: Predlog ustanovne listine SINOG : Arnes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.